KÜ Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK), Orman ve Suişleri Bakanlığı Hayvan Deneyleri Merkezi Etik Kurulu (HADMEK)’nun 22.11.2013 tarih ve 33 sayılı kararıyla onaylanarak, 10.12.2013 tarihinden itibaren toplanmaya başlamıştır. KÜ-HADYEK hayvan deneylerinin yapılması için izin verir, deneylerin protokole uygun yapılmasını ve hayvan refahının sağlandığını güvence altına alır; yasa ve yönetmeliklerde belirtilen sınırların dışında hayvanlar üzerinde herhangi bir işlem (prosedüra) yapılmasını engeller ve deney hayvanı kullanıcısı olmak isteyen kişilerin eğitimi için gerekli sertifika ve diğer programların yürütülmesini sağlar.
Koç Üniversitesi’nde hayvanlar üzerinde deney yapabilmek için:
Koç Üniversitesi, ulusal mevzuatın gereklerine ek olarak, Miami Üniversitesi tarafından koordine edilen uluslararası “CITI (Collaborative Institutional Training Initiative)” programına üyedir. ABD mevzuatına uygun olarak hazırlanan bu çevrimiçi eğitim programına katılarak, ABD’de hayvan deneyleri yapabilmek için gerekli asgari yeterlilik şartlarını taşıyan sertifika(lar) alabilirsiniz. Bu program tek başına Türk mevzuatına ait asgari şartları karşılamamaktadır, denklik koşullarını öğrenmek için HADYEK’e şahsen başvuru yapılması gereklidir. CITI programından sıçan ve fare kullanımıyla ilgili sertifikayı alanlar için mevzuata uyum amacıyla düzenlenen Deney Hayvanı Kullanım Sertifikası programı bulunmaktadır. Programla ilgili bilgilere ilgili linkten ulaşabilirsiniz.
a: Prosedür: Hayvanların iyi veterinerlik uygulamalarına uygun olarak bir iğnenin batırılmasının yarattığına eşit veya daha fazla acı, eziyet, ıstırap veya kalıcı hasara neden olabilecek şekilde bilimsel amaçlarla kullanılmasıdır. Hayvanların doğurtulmaları, kuluçkadan çıkarılmaları ya da genetiği değiştirilmiş hayvan soyunun devam ettirilmesi süreçleri bu tanımın içinde, deneysel olmayan hayvancılık, klinik veteriner hekimlik ya da tarımsal uygulamalar ile hayvanların sadece doku ve organlarını kullanmak amacıyla öldürülmesi bu tanımın dışındadır.
b: Koç Üniversitesi Hayvan Araştırma Laboratuvarı (KUARF) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmıştır.
*Koç Üniversitesinde hayvan denekler ya da hayvan dokuları kullanılarak yapılacak her türlü araştırma, test ya da eğitim faaliyeti etik kurul izni ve denetimine tabidir.
9. Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programı
Değerli Araştırmacılar,
Koç Üniversite Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu (HADYEK) tarafından 8. Deney Hayvanları Kullanım Sertifika Programı organize edilen ve Translasyonel Tıp Araştırma Merkezi (KUTTAM) Deney Hayvanları Laboratuvarı’da gerçekleştirilecek programa başvuru yapabilirsiniz.
Ön Kayıt Son Tarih: 30 Mart 2021
Başvuru: Aşağıdaki formu doldurunuz